Детски дървени столчета

Дървено столче за детската стая

 

Обзавеждането на детската стая е един от най-вълнуващите моменти при планирането на нов дом. По подразбиране това е най-цветната и весела стая в апартамента/къщата. От известно време обаче се налага друга тенденция, а тя е коренно противоположна на тази, с която сме свикнали. Изчистеният скандинавски и ненатрапчив стил, който трайно доминира от години не само в обзавеждането на детски стаи, има неоспорими качества. В този стил са и детските дървени столчета на българския производител KAID, който държи на високо качество и предлага мебели, които са съобразени с необходимостта на децата да бъдат стимулирани към двигателно и творческо развитие. KAID предлагат един уникален продукт – Дървен детски стол за четене, който получи награда на международното издание на SIT Furniture Design Award тази година в категорияBaby & children chair”. Изработен е от изцяло естествен дървен материал, с перфектно заоблени ръбове, стабилен и сигурен. Освен това на гърба си има едно допълнително приложение за съхранение на книжки, което представлява глава на някое животинче – например при детското столче BJØRN това е сладко мече. Тези допълнения могат лесно да бъдат свалени и да се зароди идея за нова игра.

 

Подходяща възраст за закупуване на детски стол

 

Според Мария Монтесори и най-малките деца имат нужда от маса и стол. Има специално разработени Монтесори столчета, чиято седалка е на около 25 см от пода. По този начин са проектирани и столчетата на KAID. Това значи, че дори и деца на 1 годинка могат самостоятелно да се качват на тях. А това е и едно от основните правила, заложени при обзавеждането на детската стая според Монтесори метода – всеки детайл  и всяка промяна на околната среда, трябва да предлага на детето възможността за повече автономност.

Това важи и за леглото, което в най-добрия случай е буквално на земята, за да може малкото дете по всяко време да сяда и да ляга само в леглото си. И понеже леглото е мястото за почивка, е препоръчително то също да е в естествени цветове, да няма излишна висяща декорация, която да разсейва детето по време на почивката му. Актуални са приказни мотиви, които действат успокояващо. Едно много подходящо предложение е детското легло TALOT на KAID, чиито табли имитират къщички и внасят допълнителен уют. А и докато се любуваме на прекрасния им дизайн, може да ни хрумнат много други идеи за игри.

 

Мебели в стил Монтесори

 

Детските дървени столчета на KAID напомнят метода Монтесори, според който детската стая трябва да е приятно, тихо и уютно пространство. Мебелите са изискани, ненатрапчиви, в естествения дървен нюанс и максимално опростени, за да стимулират физическото и менталното развитие. Освен това е важно как се съхраняват аксесоари, играчки и дрехи. Желателно е детето да има свободен достъп до тях, за да може то да става самостоятелно и да придобива самоувереност, да избира само с какво иска да играе.

Типично за една Монтесори стая е и организирането на играчките по тип и съхранението им на рафтове, секция или в отделни кутии, които предполагат отново свободен достъп за детето. По този начин децата научават, че всяка играчка има своето място. Трупането на играчки в кошове затруднява децата, те бързо губят интерес и не могат да се концентрират върху нито една от тях. По същия начин се подреждат и дрехите в гардероб, който да е достатъчно нисък, за да може детето от една определена възраст само да избира дрехите си, да достига до тях и после да ги връща без помощта на родителите си. В тази връзка както столовете, така и детското легло трябва да бъдат съобразени с височината на детето, за да може само да сяда/да ляга. В стаята трябва да има достатъчно свободно пространство за движение и игра.

Както виждате всеки един детайл при обзавеждането на детската стая може да допринесе за това с какъв темп ще се развиват децата ни. От нас зависи какви мебели ще изберем и до колко ще съумеем да създадем стая, подходяща за деца, а не за възрастни.

Филтри
Цена