Джулия Доналдсън

Детски книги от Джулия Доналдсън

 

Специално за любителите на историите на британската писателка на детска литература Джулия Доналдсън сме събрали всички вече преведени на български език заглавия от издателствата „Жанет 45“ и „Фют“.

Тук ще откриете поредицата с повдигащи се капачета за най-малките слушатели „Приказките на стария дъб“, активните книжки с елементи за дърпане, бутане и приплъзване „Грузулак“ и „Патилата на метлата“, както и книжките „Да открием Съчко“ и „Да открием Зог“, които надграждат преживяването и с тактилни усещания. За по-големите деца сме предвидили и книжки с над 400 стикера, пъзели и игри за любимото ни чудовище („Грузулак“) и неговото дете („Детето на Грузулака“).

Всички книги на Джулия Доналдсън от издателство „Жанет 45“ са с твърди корици. Освен с илюстрации от Аксел Шефлър, тук ще откриете заглавия от Джулия Доналдсън, илюстрирани от Лидия Монкс („Какво каза калинката?“) и Сара Огилви („Кучето Детектив“).

 

Кой стои зад българските рими на Джулия Доналдсън?

 

По-голямата част от творчеството на Джулия Доналдсън е преведено на български език от родената в Стара Загора писателка Мария Донева. Тя е носител на множество литературни награди, съосновател на проекта „Джазът пее на български“ и е драматург в Драматичен театър „Гео Милев“. Освен с преводите на Джулия Доналдсън, при нас в неин превод ще откриете и „Емоцио-О!-метърът на инспектор Крок“ от издателство „Мармот“, STEM серията "Любознайковците" ("Ейда Туих, химик и физик", "Иги Пек, архитект" и "Роузи, ревер, инжинер") както и авторската й книга за деца „Мишките отиват на опера“ (ИК „Жанет 45“, 2022).

 

Биографични данни за Джулия Доналдсън

 

Джулия Доналдсън е родена на 16.09.1948 г. в Англия, завършва специалност драма и френски език в университета в Бристол. Специализира в Париж и САЩ. През годините работи като младши редактор в издателство, композира песни, изнася представления за деца. Получава следдипломна квалификация по педагогика от колежа на Брайтън. Първата детска книга с илюстрации от Аксел Шефлър публикува през 1993, а нейното заглавие е „Тясното къщенце“. През 1999 излиза и световният им бестселър „Грузулак“. Джулия Доналдсън е носител на множество награди, включително е удостоена с Ордена на Британската империя за заслуги в областта на литературата.

Филтри
Цена