• Начало /
  • Новини /
  • Кои играчки имат място в детската стая и кои е по-добре да избягваме (Интервю)

Кои играчки имат място в детската стая и кои е по-добре да избягваме (Интервю)

Кои играчки имат място в детската стая и кои е по-добре да избягваме (Интервю)
3 март 2023

И ние като повечето родители срещаме проблеми с трупането на играчки, към които децата ни бързо губят интерес. В търсене на повече информация по темата, попаднахме на много интересно интервю с професор Андре Франк Цимпел* - немски психолог и специалист по детско развитие. Отговорите на най-интересните въпроси преведохме и публикуваме тук.

 

- Г-н Професор Цимпел, защо въобще играят децата?

 

- В играта децата разгръщат въображението си, което е изключително важно за умственото им развитие. Защото само чрез игрова фантазия момичетата и момчетата могат да влязат в различни роли, да бъдат каубои или принцеси, или пък коне. Това означава, че в играта децата тестват кои са и кои искат да бъдат те. Играта е основна съставна част на личностното развитие. 

 

- Малките момичета и момчета нямат ли си по принцип развинтена фантазия?

 

- Може и да е изненадващо, но в началото децата разполагат с ограничено въображение. То се развива едва в игрите. Ще Ви дам един пример: казваме на възрастен да си представи мислено образ на кола – това няма да е никакъв проблем за него – едно малко дете обаче не е в състояние да го направи, макар и много пъти да е виждало вече коли. То се нуждае от помощно средство, с което да си оформи представата: играчка. Играчката е всъщност вид опора за фантазията. Тя му помага да си представи как би изглеждала колата, къде се движи, кой стои вътре.

 

- Има ли смисъл да предлагаме много играчки, за да стимулираме всестранно фантазията на децата си?

 

- В никакъв случай. Ние установихме, че детските стаи, които са претъпкани с кухни, вертолети, коли, понита и пиратски кораби дори могат да стресират децата. Причината: ако една играчка има значение за детето, то тя е свързана винаги с подкана. Тя си настоява всячески: Прави нещо с мен! Последствието: започне ли детето да се отдава на една от играчките си, след известно време някоя друга ще започне да предизвиква вниманието му. По този начин детето винаги ще бъде прекъсвано и разконцентрирано, никога няма да може да се задълбочи в една игра за по-дълго време.

 

- Колко играчки трябва да има детската стая?

 

- В предучилищна възраст са достатъчни съвсем малко на брой. Нашите изследвания показват, че повече от 4 играчки могат да изискват прекалено много внимание от някои деца - но да са четири, които детето действително използва. Не се различават от играчките за декорация, които не се играе. Освен това децата са достатъчно изобретателни и от всичко възможно могат да направят играчка, един клон може да се превърне в рицарски меч, кутията за обувки в замък, корковата тапа в съкровище. Всяко домакинство и всеки двор предлага достатъчно материал. Често купените играчки, особено претрупаните, осакатяват детската фантазия вместо да я окриляват.

 

- Можете ли да го обясните по-подробно?

 

- За да могат децата да са гъвкави и креативни в развитието на въображението си, от решаващо значение е играта да протича възможно най-свободно. Много от играчките обаче имат недостатък, а той е, че ограничават фантазията. Често причината са дизайнерите на играчки, които разгръщат своята фантазия, но с това не дават възможност на децата да развият собствените си представи. Например, ако една кукла е снабдена с прекалено много аксесоари и дрехи, на детето му липсва предизвикателството да доизмисли допълнения, да си представи кой би могъл да е зад този образ. Дали ще е бебе, индианец или принцеса. За умственото развитие е от особено значение да учим на тази мисловна гъвкавост. Изследванията показват: който в предучилищна възраст е имал възможността да играе свободно, на по-късен етап от живота си е в състояние, да подхожда креативно в трудни ситуации, да търси алтернативни решения – например при конфликт или професионален стрес.

 

 

- И бебетата ли имат нужда от стимулация чрез играчки?

 

- Новородените на първо място са зависими от социалния контакт с другите хора. Но много бързо става важно и трупането на разнообразен опит с предмети. Първата игра се състои в това да се поднасят предмети към устата. Защото това е предизвикателство за бебето, което то може да преодолее. То вече е в състояние да си вземе храна и сега опитва, дали може да сложи и нещо друго в устата си. Ако се справи, е щастливо. Тогава това е една вълнуваща игра. Това означава, че бебето се радва на неща, които са нови и още не познава. Това може да е например малка топка, гризалка, кубче.

 

- Какво друго ще му е интересно?

 

- Кaто цяло всичко, което постига въздействие. Например предмети, които издават звуци, които тракат и дрънкат. Първоначално бебето би вкарало дрънкалката в устата си. Но когато родителите му покажат, че с тази дрънкалка могат да се правят други неща, неговото любопитство ще бъде събудено: тогава то скоро само ще пробва да извлече звука от дрънкалката и в бъдеще ще се опитва от всички предмети да изкара тонове. Една игра винаги трябва да е стимулираща: родителите показват нещо, което бебето днес още не умее, но утре ще научи. Играта е добра тогава, когато детето може да се почувства с една крачка по-напред.

 

- От кои играчки децата извличат най-много полза?

 

- Децата трябва да имат поне една кутия с кубчета и поне една топка – това са класическите играчки. Защото тези играчки не са ограничени във възможностите им за приложение, предлагат много опции за употреба. Един куб/конструктор дава на детето свободата да го използва според собствената си представа. Освен това трябва да има дъска или стена, на която да се пише и рисува. И както споменахме вече нещо, което издава звук. Най-добре музикален инструмент, който е опростен. Също така е добре децата да имат контакт с нещо живо или поне с предмети, които символизират живи същества – фигури на животни или меки играчки.

 

- Защо плюшените играчки се радват на такава популярност?

 

- Те са меки, имат често козина и действат успокояващо, дават утеха. По време на еволюцията човекът най-вероятно е поддържал винаги близък контакт с животните. Този архаичен модел се предава. И за това е разбираемо, че момичетата и момчетата често изграждат вътрешна привързаност към плюшено животинче, което ги придружава през цялото детство – дори и тогава, когато вече то самото е много използвано и има доста щети по себе си. Въпреки че плюшеното животинче е само предмет, то се превръща в представите на детето в едно живо същество, което служи като пазител, приятел, спътник в играта, помощник при заспиване, утешител. Добре е малките деца да имат контакт с различни материали, за да могат да развиват усещане за сетивата си – естествено със знанието, че тези материали не са опасни.

 

- Какво мислите за играчки, които предлагат интеракция – например кукли, които говорят?

 

- Тази тенденция изглежда обещаваща, а техниката става все по-добра. Недостатъкът е: чрез една говореща кукла не стимулираме фантазията на детето. Ако то не може да влезе в ролята на куклата и да говори, тогава тази играчка не изисква от детето развиване на говорни способности, напротив дори го забавя в това отношение.

И за нашите потомци често дори е по-важно да разберат начина на функциониране на една говореща кукла, отколкото да играят с нея. На ранен етап децата осмислят причинно-следствени връзки, за това как е създадена такава кукла, от къде идва гласът. Искат да разнищят тези въпроси. Това означава, че са склонни, бързо да разрушат играчката.

 

- Как стои въпросът с играчките оръжия?

 

- Родителите не бива да гледат на това само от перспективата на възрастен. Едно момче, което играе с лазерен меч или играчка пистолет, не става задължително насилник. Всички опити да се направят подобни връзки, са претърпели провал.

Човек трябва по-скоро да си зададе въпроса, откъде идва желанието да се занимава с лазерен меч. По принцип зад това се крие нуждата да бъдеш забелязан и респектиран. Едно дете, което се въоръжава, иска да бъде взето насериозно от другите, да изглежда по-голямо. Този опит може да окаже положително влияние върху развитието му.

 

- А какво ще кажете за това, че момчетата играят само с рицари и пирати, а момичетата с феи и принцеси?

 

- Страхът от клишета е неоправдан. Децата трябва да познават клишетата, за да могат да ги превъзмогнат в един момент. В играта те изпробват общоприетите и добре познати ролеви модели. Едно момиче, което иска да има розова стая и да се обгради от феи, не е задължително да стане домакиня на печката.

Напротив: ако аз се опитам да огранича потомството си да изживее клишетата игрово, то така ще събудя интереса им на по-късен етап. В един момент чрез играта ролевият модел ще стане скучен. Тогава децата ще бъдат свободни да се разграничат от това. Моят съвет е: не се месете прекалено много.

 

 

*Професор Андре Франк Цимпел – немски психолог и специалист по детско развитие. Следвал е математика, изкуства, графика, социална педагогика, психология и неврология в Лайпциг, Берлин и Магдебург. 

 

Източник:

https://www.geo.de/magazine/geo-kompakt/13454-rtkl-erziehung-spielzeug-was-ins-kinderzimmer-gehoert-und-was-besser

 

Какво подарихме на „Зеления морски двор на Варна“?22 март 2023

В началото на месеца бяхме на гости в „Зеления морски двор на Варна“ и разбира се не отидохме с празни ръце. Какво и защо избрахме да подарим на децата, ще ви разкажем тук.

прочети още

Новите детски книги в къщичката ни библиотека са...21 март 2023

Тази неделя беше поредното четене в рамките на инициативата ни „Приказки под нашето дърво“, която осъществяваме напълно безплатно. След края на всяко четене, доволните слушатели имат възможност по желание да пуснат монетка в нашата емблематична къщичка-касичка, а със събраните средства добавяме съвременни детски книги в нашата къщичка-библиотека.

прочети още

Международен ден на детската книга 15 март 2023

На 2 април празнуваме международния ден на детската книга. Денят е избран през 1967 г. по инициативата на Международния съвет на книгите за младите хора (IBBY), защото на тази дата през 1805 г. е роден датският писател Ханс Кристиан Андерсен. Всяка година празникът се спонсорира от различна държава и през 2023 г. това е Гърция. Тук публикуваме наш превод от гръцки на прекрасното послание по повод празника на Вангелис Илиуполос: "Книга съм, прочети ме."

прочети още

Празникът на мама с "Къде е мама?" в "Зеленият морски двор на Варна"12 март 2023

По случай деня на Мама, заедно с инициативата ни “Приказки под нашето дърво”, гостувахме в Зеленият морски двор на Варна. Прочетохме една от любимите ни детски книжки на Джулия Доналдсън и Аксел Шефлър - “Къде е мама?”, а малчуганите получиха подарък от нашите симпатични мартенички-значки, които подготвихме специално за събитието.

прочети още

Баба Марта бързала..1 март 2023

Баба Марта бързала, мартенички вързала: морави, зелени, бели и червени. Честита Баба Марта, приятели! Днес посрещнахме празника на гости в Зеления морски двор на Варна, който се намира непосредтсвено до входа на Морската градина, в пространството на първия етаж на емблематичното за варненци "Морско казино".

прочети още

Топ 3 на най-продаваните книги от Джулия Доналдсън24 февруари 2023

Много пъти сме споделяли с нашите клиенти, че именно поредицата на Джулия Доналдсън и Аксел Шефлър е една от основните причини да отворим нашето магазинче за детски книжки и дървени играчки. У дома сме истински фенове на заглавията, които са и първият ни избор за подарък за рождени дни. Няма да учудим никого, че най-продаваните книги в нашето магазинче са и най-любимите ни. И въпреки че всички са ни такива, ако в домашната библиотека трябваше да запазя само три от тях, то със сигурност бих се спряла на следните...

прочети още

Голямото завръщане на класическите дървени играчки 23 февруари 2023

Все повече родители предпочитат класическите дървени играчки за своите деца. На какво се дължи това? Тук сме събрали седем причини, които обясняват този избор.

прочети още

"Опашати непознати" на гости в "Приказки под нашето дърво"19 февруари 2023

Специална изненада за всички почитатели на инициативата ни „Приказки под нашето дърво“ сме подготвили в навечерието на мартенските празници. В последната събота на февруари месец, за първи път при нас ще бъде прочетена приказка от български писател, носител на литературната награда „Бисерче вълшебно“ 2022 – "Опашати непознати".

прочети още

Благотворителна работилничка за меденки-валентинки (Видео)12 февруари 2023

Благодарим на всички участници в Sold out: Благотворителна работилничка за меденки-валентинки! Заедно успяхме да омесим, изрежем, изпечем и декорираме десетки меденки във формата на сърца и мечета! Къде отиват събраните средства, както и кадри от събитието, можете да видите тук!

прочети още

Местата за благотворителната ни работилничка за меденки-валентинки на 12.02.2023 свършиха2 февруари 2023

За по малко от 24 часа от обявяването на поредното ни благхотворително събитие със съдействието и подкрепата на нашите приятели от Социално предприятие "Пекарна Радост" свършиха. Благодарим Ви за подкрепата! Подробности за събитието тук!

прочети още

Как да си направим дракон? (Стъпка по стъпка)28 януари 2023

Мечтаете ли да си имате дракон? Ама истински! Огнедишащ? Е, в това кратко и много лесно ръководство ще ви покажем стъпка по стъпка как да си го направите. При това съвсем сами!

прочети още

Равносметка за 2022 година5 януари 2023

Да, все още не сме празнували нито цял, нито половин рожден ден, но и ние сме готови с новогодишната равносметка и по-важното - със списъка с нови мечти! Отворихме магазинчето ни за дървени играчки и детски книжки в центъра на град Варна преди по-малко от 5 месеца с идеята да се включим в каузата за насърчаване на детското четене и намаляването на пластмасовите играчки.

прочети още

Трийхаус се включва в конкурса "Да украсим Варна за Коледа"21 декември 2022

След усилена подготовка Трийхаус официално се включва в конкурса "Да украсим Варна за Коледа". Можете да ни подкрепите като гласувате за нас тук: https://shortly.bg/P0nol . Освен нашите пакостливи елфи Герда и Йонте, които са ни на гости в магазина до 25-ти декември, на място можете да се снимате и с нашия огромен лешникотрошач. Изработен специално за нас от подръчни материали, той всеки ден привлича деца и възрастни за снимки.

прочети още

Над 250 подаръка ще раздаде днес Св. Николай на...19 декември 2022

Днес над 250 подаръка, подготвени от Независима Доброволческа Мрежа “Mockingjay” Варна, ще бъдат раздадени от Св. Николай на децата, бягащи от войната в Украйна, които са настанени в близките бази около Варна и Рибарица.

прочети още

Коледни бисквити, ароматен чай и томбола с награда18 декември 2022

Нашата първа Благотворителна работилничка за коледни бисквитки съвместно със Социално предприятие - Пекарна "Радост" в Социалната чайна приключи! Скъпи гости ни бяха нашият лешникотрошач, елфите Йонте и Герда, и изненадааааа - "Феята от Захарницата" - Ванилия Величественова Всемогъщова!

прочети още

Благотворителна работилничка за коледни бисквитки (18.12. от 10:30) 7 декември 2022

Обичате ли бисквитки? Ние ги ОБОЖАВАМЕ, особено КОЛЕДНИТЕ! Затова изобщо не ни беше трудно да решим, нашето последно събитие за годината да е именно Благотворителна работилничка за коледни бисквитки. Тук на помощ ще се притекат нашите приятели от Социално предприятие - Пекарна "Радост", които ще осигурят всички необходими материали за месене, печене, рязане, декориране и разбира се обещават да споделят с нас тайната на вкусните меденки. Любезни домакини ще бъдат младежите от The Social Teahouse.

прочети още

Кула от монети за първите 10 книжки в нашата къщичка-библиотека5 декември 2022

Днес в магазинчето ни отново ме чакаха Йонте и Герда. През нощта извадили всички монетки от касичката ни къщичка и си направили висоооока кула. Е, не е по-висока от нашия приказен лешникотрошач (той достига невероятните 2 метра и 40 см), но е достатъчна за закупуването на първите 10 книжки за нашата къщичка-библиотека!

прочети още

Полярно „иглу“ за приказки се превърна в истинска атракция в центъра на Варна4 декември 2022

Поради големия интерес към нашите „Зимни приказки“ вчера (03.12.) и вече на всички известното ни неумение да отказваме, днес направихме не едно, а цели две извънредни четения на „Детето на Грузулака“. И понеже прогнозата за времето не обещаваше безоблачност, за първи път се събрахме с малчуганите в нашето чисто ново, уютно „иглу“.

прочети още

Розова коледна премяна, четене на зимни приказки и откриване на къщичката ни библиотека3 декември 2022

Ех, че много неща се случиха днес! За първи път показахме коледната ни премяна, по която работим от седмици. Вече на място пред или вътре в магазина (зависи от атмосферните условия) ще можете да се снимате с нашата ОГРОМНА собственоръчно направена лешникотрошачка. Количката, която сте виждали толкова много пъти пред магазина ни е преобразена в джинджифилова къщурка, където съвсем скоро ще приютим още коледни изненади....

прочети още

The Elf on the Shelf или кого заварихме днес в магазина1 декември 2022

Днес, на един от книжните ни рафтове, точно над пощенската ни кутия в магазина, виждаме тия двамата!!! Не се побрали в кутията. Оказа се, че си имаме специална пратка чааак от Северния полюс! Дядо Коледа е решил, да ни наблюдава по-добре, колко сме послушни с помощта на елфа Йонте и елфката Герда. Щели да стоят чак до 25-ти декември. Изглеждат ми големи беладжии, та ще ги видим какви ще ги вършат...

прочети още

В "Щедрия вторник" ЩЕДРО благодарим!29 ноември 2022

В "Щедрия вторник" ЩЕДРО благодарим за интереса към откриването на нашата "Къщичка-библиотека" и придружаващото го събитие - Четене на зимни приказки под нашето дърво! Местата за пореден път свършиха мигновено!

прочети още

Детска къщичка-библиотека отваря врати на ул. „Иван Вазов“ 2 28 ноември 2022

Щастливи сме да поканим всички деца от Варна и гости на града тази събота (3.12.) от 11:00 часа на тържествено откриване на нашата слънчева Къщичка-библиотека!

прочети още

Театър на сенките: "Много гладната гъсеница"26 ноември 2022

Този петък пред магазинчето ни на булевард "Княз Борис I" 21 за първи път представихме световния бестселър за деца и бебета от Ерик Карл - "Много гладната гъсеница". Своя дебют направихме и в изкуството на театъра на сенките. Деца и родители имаха възможността да се запознаят с историята на малката и много гладна гъсеничка, която в края ѝ се превръща в красива пеперуда.

прочети още

Черно-бял петък за най-малките любители на приказки във Варна20 ноември 2022

На 25-ти ноември от 11:00 часа за първи път в инициативата ни “Приказки под нашето дърво” ще представим световноизвестния бестселър за деца и бебета “Много гладната гъсеница”. Този път чрез театър на сенките.

прочети още

Денят на добротата с най-милия гигант в града14 ноември 2022

В световния ден на добротата (World Kindness Day) прочетохме “Най-елегантният гигант в града”. Автори на книгата са нашият любим тандем Джулия Доналдсън (текст) и Аксел Шефлър (илюстрации).

прочети още

Средствата от нашата "касичка-къщичка" отиват за...1 ноември 2022

Помните ли нашата къщичка-касичка? След всяко провеждане на Приказки и игри под нашето дърво, малчуганите пускаха в нея монетка по желание, а със събраните средства обещахме, че ще разширим кръга от инициативи.

прочети още

Деца и бебета слушаха "Страшни приказки" в неделя1 ноември 2022

Тази неделя пред магазинчето ни за детски книжки и дървени играчки в град Варна се проведе първият маратон със "Страшни приказки" за деца и бебета. Инициативата ни "Приказки и игри под нашето дърво" стартира точно преди месец и след поредица от успешни четения този уикенд за първи път организирахме и четене за бебета, както и четене в оригинал.

прочети още