Меки играчки за бебета

Още преди да се появи бебето, роднини и приятели търсят първите си подаръци. Ако вече са купени всички бебешки принадлежности от първа необходимост и търсите играчки, подходящи за няколко месечни, то ние препоръчваме именно категорията „меки играчки“.  Можете да ги намерите под формата на дрънкалки, музикални играчки, активни играчки за колички, меки спирали за кошара, вибриращи, писукащи, шумолящи. Всички те са подходящи за развитието на най-малките.

В първата си година бебетата напредват с изключително бързи темпове. Всеки ден децата учат нещо ново за заобикалящата ги среда и развиват нови способности. Те са любопитни и опознават света около себе си най-вече с помощта на сетивата си. Педагогически стойностната играчка е ценна с това, че оптимално подкрепя детското развитие. Тук ще представим основните типове меки играчки и техните плюсове що се отнася до възрастта и развитието на бебето.

Кърпичка за гушкане

 

Мека кърпичка за гушкане може да бъде предложена на бебета над 1 месец. Бебетата използват кърпичката за успокоение в момент, в който са сами. Този преходен обект/предмет помага на детето да превъзмогне отсъствието на човека, който се грижи за него, тоест кърпичката предлага закрила и сигурност. Тя може да бъде полезна и при заспиване, да замести мама и най-вече нейния аромат, към който малките бебета са така привикнали. След като бебето е заспало е препоръчително да се махне кърпичката, както и всякакви други играчки, одеяла и предмети, които могат да бъдат опасни. За това малките бебета не спят на възглавници и с одеяла, защото съществува риск от задушаване. На пазара се предлагат прекрасни подаръчни комплекти за новородени с кърпички за гушкане, гризалки и плюшени играчки в еднаква тематика според пола на детето.

Мека музикална играчка

 

Между 1 и 2 месец можете да предложите на бебето играчка с тиха приспивна мелодия, чиято цел е освен да приспиват и успокояват, но и да настроят слуха на детето към музиката. Има красиви меки музикални играчки във формата животни като зайчета, гъсоци, лодки, цветя, които имат елемент за дърпане. Мелодията е кратка и много приятна.

Дрънкалки

 

Към 3 месец могат да бъдат предложени и първите дрънкалки, които да издават леки шумове и които бебето да се учи да следи. Веднага след раждането бебетата виждат черно – бяло или нюанси в сиво на разстояние 20-30 см от себе си.  От 8 до 12 седмица те започват да се учат как да фокусират и да задържат погледа си. За това могат да бъдат подпомогнати с различни дрънкалки и предмети. Първоначално ще местят цялата си главичка наляво и надясно в опит да проследят предмета, но от 2-4 месец ще успяват да проследяват само с очички движещите се обекти. С това те придобиват умението да контролират зрението си.

Писукащи играчки

 

В този период са подходящи и писукащите меки играчки, които хем могат да се използват като предмет, който да движите, хем издават звук, за да привличат вниманието и да развиват слуха на детето. Най-често това са различни животинки в приятни цветове като например писукаща чайка, писукащ гъсок..

Играчки за бебешки колички

 

Няколко елемента от писукащи играчки, дрънкалки, вибриращи играчки могат да бъдат обединени в по-голяма, която да се завързва в двата края на количката или на столчето в колата за по-дълготрайни занимания. Тези гирлянди с висящи играчки комбинират развиването на различни умения и са предпочитан подарък за бебета.

Меки книжки за бебета

 

Много полезна и забавна е и меката книжка за най-малките. Това е сензорна играчка, която е под формата на истинска книга от няколко страници, но изработена изцяло от мек плат. Всяка страничка е снабдена с вълнуваща сензорна активност, почти всяка предлага огледалце, скрито под някакво капаче, връвчици с интересен предмет, които са сложени в джобчета за трениране захвата на бебето, шумолящи елементи от животни и др. Има такива меки книжки за колички, които обещават забавни и спокойни разходки навън. Тези книжки можете да подарите на 5 месечно бебе, защото тогава то  целенасочено посяга към предмети. Преди това този рефлекс е все още неосъзнат. Подобна е и меката топка, която също предразполага развитието на двигателните способности на детето. Цялата топка е така пришита, че малките ръчички да могат по най-лесния начин да намерят местата за захващане. Освен това имат възли за игра, както и звънче, за да е още по-забавно търкалянето и хвърлянето на топката. При посягането към играчката, разгръщането на страниците, вкарването и пъхането на предмети в джобчетата, хвърлянето на топката се тренира фината моторика, сръчността, координацията око-ръка. Взирането в огледалцето всеки път, в който отвори страничката, предизвиква бебето да разпознава собственият си образ.

Меки кукли

 

Освен класическите дървени играчки за децата на възраст 12 месеца +, можете да изберете и меки играчки. Такива са плюшените играчки и куклите. Те могат да изпълняват ролята на така наречените преходни обекти в периода, в който децата усещат отсъствието на родителя, за да го успокояват и да му дават усещане за сигурност. Могат да бъдат и приятел, който да ги придружава навсякъде и да участва във всяка игра. Могат да изпълняват ролята на детето, в чиято майка или баща се превъплъщава Вашето мъниче, когато имитира родителя си. По този начин то се учи на грижа, отговорност и емпатия. А ролевите игри са любими на децата на над 2 годишна възраст, защото в тази игрова действителност те показват какво са научили от възрастните. Въпрос на избор е дали да се спрете на кукла или плюшена играчка. Някои специалисти твърдят, че куклата не трябва да се заменя с животно - играчка, защото в този период децата се учат на емпатия и социална интелигентност. Освен това преходният обект не бива да се смее, да плаче, да говори, а да е възможно най-изчистен, за да насърчи детето да разгърне въображението и креативността си. Всички допълнителни екстри ограбват възможностите за развиване на игровия сценарий, тоест те са спирачка за фантазията на децата.

Филтри
Цена