• Начало /
  • Новини /
  • Разговор с Елена Владова, авторът на "Водното конче и гривната"

Разговор с Елена Владова, авторът на "Водното конче и гривната"

Разговор с Елена Владова, авторът на "Водното конче и гривната"
24 април 2023

На 23 април отбелязваме Световния ден на книгата и авторското право с най-новото интервю в поредицата ни разговори с автори на детски книги, които можете да откриете в нашето магазинче в центъра на Варна. Благодарим на Елена Владова, че прие поканата да си поговорим в нашето онлайн пространство. Приятно четене!

 

- Елена, здравейте! Ще се представите ли с няколко думи пред нашите читатели?

 

- Здравейте! Поздравявам ви за инициативата да представите с интервюта автори, чиито книги предлагате в магазина. Казвам го като журналист. Интервютата са важни, защото това е най-добрият начин да дадеш думата на някого. Ето че и донякъде се представих. Аз съм журналист в областта на културата. Работила съм в най-различни регионални и национални печатни издания и в последно време интернет издания. Имам собствено интернет издание от 13 години, казва се Градското списание. Освен това съм преводач с основен език френски, сертифициран Монтесори педагог. Имам издадени книги за деца и възрастни, както и няколко комикса. През последните пет години доста се занимавам с организиране на ателиета за деца, свързани с творческо писане, комикси и езиково обучение.

 

- Какво Ви вдъхнови да напишете „Водното конче и гривната“?

 

- „Водното конче и гривната“ е приказка, която написах заради художничката Теменуга Станчева, която преди години участва с илюстрациите си към нея в един конкурс в Белгия. Заради това текстът е на френски и първоначално книгата беше замислена както издание на два езика, заедно с български. Защо е за водно конче честно казано не знам. Някога просто ми хрумна, че е хубаво да измисля приказка с такъв герой. На френски език думата за водно конче е много звучна – une libellule. Така че първоначално имах приказка на френски и български, двуезична, електронно издание, но това не ме удовлетвори, защото нямаше как да се покажат красивите илюстрации. Все пак книгата е за деца.  

 

- Изданието е триезично, подходящо за деца над 4 години и в обучение по чужди езици. Какви са ползите от ранното чуждоезиково обучение?

 

- Изданието е триезично, защото в последствие добавих и превод на английски на приказката и започнах да мисля за печатно издание. След като тя беше издадена като триезична, дори беше включена в номинациите за наградата „Бисерче вълшебно“ за 2020 г. Важно е да се знае, че текстът е подходящ за деца от 4 до 10 години, но това е литературен текст, а не обучителен. Искам да кажа, че деца на тази възраст могат да го възприемат и четат, ако са с роден език български, френски и английски. Това се отнася и за български деца, израснали в чуждоезикова среда. Не случайно, когато подготвях текста за печат, потърсих и втори редактори на английски и френски, за които тези езици са родни. Книгата може да се използва в обучение по чужди езици за деца, които вече имат някакво ниво на владеене на един от трите езика. Иначе въз основа на сюжета и героите аз самата почти съм привършила с разработката на поредица уроци по френски език за деца. Започнах по време на пандемията, но тогава нямах настроение поради факта, че не можеше да се срещаш с хората, които обучаваш, затова не бързах. Тези уроци са за съвсем начинаещи, имено за ранно чуждоезиково обучение. В това може да има само полза, ако на децата се предлага подходящ за годините им материал и се поднася по подобаващ начин.  

 

- Разкажете ни малко повече за илюстрациите в книгата?

 

- Илюстрациите в книгата „Водното конче и гривната“, както вече казах, са на Теменуга Станчева. Тя работи отдавна в Държавен куклен театър Варна като художник изпълнител, има и проекти като сценограф. Теменуга е художник и на другата ми книга с приказки, „Човекът, който въздишал“. Илюстрациите към двете книги тя е показвала вече няколко пъти в изложби.

 

- Автор сте и на пиеси за деца, поставяни в Държавния куклен театър във Варна. Какво е усещането да видите героите си на сцената?

 

- В Държавен куклен театър Варна бяха поставени две пиеси по мой сценарий – „Котаракът в чизми“ по Шарл Перо, която още е в репертоара и „Коледно веселие с Цвятко и Брадатко“, която се игра един сезон, преди Коледа. Имам и други пиеси за деца, които написах по времето, когато работих в Кукления театър във Варна. Драматургичното писане е съвсем друг вид писане, беше ми интересно да навляза и в тази област. Когато един текст се поставя на сцена, участват много хора. Накрая много хора се радват на резултата. В един спектакъл за деца всичко трябва да е на изключително ниво – диалозите, които те чуват от сцената, музиката и песните, които слушат, костюмите и сценографията, които гледат. Но все пак всичко започна от текста. Какво искаш да им кажеш. „В началото бе словото“, се казва в Библията. Много трябва да се внимава. Разбира се, всички знаем, че има спектакли без думи и комикси без текст. Но не е достатъчно в театъра актьорът да демонстрира майсторлъка си в боравене с кукли или художникът, че може умело да рисува картинки. Трябва нещо да се разказва! Мисля, че съвременните деца много добре ще усетят, ако един спектакъл не е издържан от всички споменати гледни точки, защото до тях от рано достига много информация. Днес те от малки гледат анимационни филми от цял свят на телефоните и таблетите на родителите си. Ако спектакълът не е на ниво, то те може да се позабавляват за момента, но в главите им нищо няма да остане. Но не е ли така и със спектаклите за възрастни?

 

- Знаем, че сте специалист по комикси и ръководите поредица от ателиета с деца на различна възраст. Какво Ви дава работата с децата и на какво ги учи това изкуство?

 

- Изкуството на комикса е сложно и многопластово. То включва много компоненти, текст и рисунки създават едно цяло, но има и кино. Комиксът е кино, но статично. Интересът ми към това изкуство се дължи на две причини: френския език и писането на сценарии. По-късно завърших дистанционно курс „Автор на комикси“ именно на френски, защото учебният материал се основава на традициите в образованието във френскоезичните страни, където тази многопластовост на изкуството на комикса е водеща. Непрекъснато чета различни комикси и статии за комикси. Опитвам се да предам любовта си към това изкуство на деца и младежи, с които се срещам. Един известен автор на комикси е казал, че рисува това, което пише и пише това, което рисува. Това е в идеалния случай. За комикс може само да създадеш сценарий. Друг пък ще го нарисува. Много съвременни деца четат манга, с тях обменям идеи за този вид издания. С деца обсъждам най-различни неща покрай комиксите. Включително какво им харесва или ги затруднява в училище. Комиксът е много полезен в ученето на езици, което използвам и аз, в обучението в различни сфери. В последно време се занимавам с приложението на комикса в работа с деца с дислексия и дори преминах един такъв курс.

      

- Има много инициативи, свързани с „Денят на книгата“ през месец април. Забравяме ли, че този ден е посветен и на авторското право и докъде сме стигнали като общество в упражнението му?

 

- Хубаво е, че през април има много инициативи, свързани с книги. През последните години се издават много детски книги – и авторски, и преводни. Спомням си, че през първото десетилетие на ХХI век, когато издадох приказките „Човекът, който въздишал“, изобщо не беше така. Мисля, че вече има адвокати, които се занимават само с авторско право. Това е добре. Слава Богу, не ми се е налагало да прибягвам до техните услуги, защото знам за драстични случаи. Само ще кажа, че от известно време всички мои книги се намират у мен и аз преценявам с кого да работя. Темата за книгоразпространението също е много сложна.  

 

-  Любимата Ви детска книжка?

 

- Имам много любими детски книги. Откривам и нови, които по време на моето детство не са били преведени. Винаги на този въпрос отговарям, че сред любимите ми книги са „Румцайс“ и историите за малкия Никола. Харесвам книгите на Джани Родари, на Роалд Дал, на Астрид Линдгрен. Туве Янсон е създала прекрасна поредица за мумините. Имам и много любими комикси. На първо място комиксите за Тентен от Ерже, макар че тях ги четат и възрастни, а теоретици на комикса вече са им посветили редица изследвания.

 

-  И последният ни въпрос - Какво е за Вас Варна?

 

- Варна е моят роден град. Има море. Това е град с вековна история. Варна винаги е била град. За мен не е нещо необичайно да вървя по улиците и да чувам на всяка крачка реч на чужди езици. И така трябва да бъде!

Деня на бащата с четене на приказки6 юни 2023

Тази събота (10 юни), без предварително записване и с вход свободен от 16:00 до 18:00 часа, ще гостуваме с инициативата “Приказки и игри под нашето дърво” във Военноморски музей-Варна. По случай Деня на бащата за първи път ще прочетем детската книжка на Джулия Доналдсън за най-умелия разказвач на истории в подводния свят - “Рибко”!

прочети още

Замък на приказките беше голямата ни изненада в Деня на детето!3 юни 2023

С голямо вълнение премина и Приказния маратон по случай първи юни и празника на децата. За първи път пред нашия магазин за дървени играчки и детски книжки в центъра на Варна се радвахме на чисто новия ни приказен замък.

прочети още

Приказен маратон за Деня на детето28 май 2023

Празничен маратон с четения на любими детски книжки от световноизвестния тандем Джулия Доналдсън и Аксел Шефлър сме подготвили по случай Деня на детето пред Трийхаус.

прочети още

Разговор с Таня Петкова, авторът на "Виждам те" и "Истории от космоса"27 май 2023

Тази седмица отбелязваме празника на българската азбука, просвета и култура на славянската книжовност с разговор от поредицата ни интервюта с автори на детски книги, които можете да закупите от нашето магазинче. Благодарим на Таня Петкова, че прие поканата ни за разговор в нашия блог. Приятно четене!

прочети още

Размяна на детски книжки, играчки и настолни игри15 май 2023

С наближаването на 1 юни обявяваме и една чудесна инициатива за размяна на детски книжки, играчки и настолни игри на Recycle Art Academy-Рециклиращо изкуство, чийто домакин ще бъдем ние. Размяната ще започне на 19 май и ще приключи на 1 юни, когато плануваме и приказен маратон с четения на любимите ни детски книжки. Размяната е част от поредица събития на Академията за рециклиращо изкуство с цел „НУЛЕВ ОТПАДЪК“.

прочети още

Наградените в националния конкурс „Бисерче вълшебно“ 15 май 2023

На 13 май фондация „Детски книги“ обяви победителите в тазгодишното издание на Национална награда „Бисерче вълшебно“ 2023. За единадесети път жури от деца на възраст от 3 до 16 години от цялата страна отличиха съвременни детски книги в няколко категории.

прочети още

Зог, Перла и Гадабут на гости в Парк-музей „Владислав Варненчик“14 май 2023

Тази събота (13 май) инициативата ни „Приказки и игри под нашето дърво“ гостува в Парк-музей „Владислав Варненчик“. Повод за поканата, която на драго сърце приехме, беше Европейската „Нощ на музеите“. Всички посетители на комплекса имаха възможността да разгледат безплатно и постоянната експозиция на музея, където единствено в България могат да се видят рицарски доспехи от епохата на кръстоносните походи, както и средновековно оръжие и снаряжения, открити на бойното поле.

прочети още

Феята от захарницата е най-новото заглавие в къщичката ни за книги9 май 2023

Любимата на всички съвременни деца Ванилия е най-новият обитател в нашата къщичка-библиотека пред магазина за дървени играчки и детски книжки Трийхаус в град Варна!

прочети още

Четене на приказки в Нощта на музеите и галериите 4 май 2023

Изключително се вълнуваме да споделим, че на 13 май (събота), без предварително записване и с вход свободен от 18:00 до 20:00 часа, инициативата "Приказки и игри под нашето дърво" се включва в "Нощта на музеите и галериите" с гостуване в Парк-музей "Владислав Варненчик".

прочети още

Дървени играчки за деца - топ 5 идеи за подаръци за първи рожден ден30 април 2023

През последните години дървените играчки преживяват нещо като малък ренесанс и все повече родители ги предпочитат в избора си за своите деца. Ако скоро вашето дете празнува първата си обиколка около слънцето или сте канени на първи рожден ден, тук сме подготвили кратък списък с интересни предложения.

прочети още

Светла сряда в "Зеленият морски двор на Варна"21 април 2023

С четене за най-малките любители на детски книжки отбелязохме Светлата сряда в „Зеленият морски двор на Варна“ – пространството за свободна игра за деца и бебета по примера на Франсоаз Долто и по инициативата на варненския педиатър д-р Екатерина Вълчева в партньорство на Медицинския университет в града.

прочети още

Разговор със Събина Георгиева, авторът на "Опашати непознати"15 април 2023

Преди по-малко от два месеца с много усмивки, слънце и истинско пролетно настроение премина първото ни представяне на български писател на детски книги в инициативата ни "Приказки под нашето дърво"! След прочитането на историята за петте кучета Джина, Марли, Тото, Титан и Лайка, малките слушатели имаха възможност да получат автограф от авторката на "Опашати непознати". Сърдечно благодарим на Събина Георгиева, че отново прие да ни гостува - този път в онлайн пространството на нашия блог.

прочети още

"Кучето детектив", "Болничното куче", "Зог и летящите лекари" сред новите обитатели на къщичката ни за книги10 април 2023

Днес изпразваме къщичката ни касичка от събраните от Вас монетки и ги превръщаме в книжки за къщичката ни библиотека. А ето и новите ѝ обитатели:

прочети още

Детско дървено влакче – класически подарък за деца на 1 година3 април 2023

Често в нашия магазин за дървени играчки в град Варна имаме запитване за подходящ подарък за първи рожден ден. Опитът ни показва, че класическото дървено влакче за деца си остава сред най-избираните артикули. Тук ще ви представим няколко изключително красиви модела, подходящи както за момичета, така и за момчета, които можете да разгледате на място в магазина ни или онлайн.

прочети още

2 април - празнуваме Деня на детската книга 2 април 2023

Днес, на 2 април, празнуваме Международния ден на детската книга заедно с много деца и бебета! Интересът към бебешкото четене беше много голям и отново не успяхме да откажем на нито едно дете. Затова организирахме цели 5 четения на “Писана се учи да готви” и “Кучето детектив” от Джулия Доналдсън.

прочети още

Разговор с Надежда Генчева, авторът на "Ние с мама. Над 150 рецепти за деца от 6 до 24 месеца"31 март 2023

С Надя се запознахме преди няколко години на едно благотворително събитие, което организирахме в "Социалната чайна" и оттогава ни е подкрепяла във всички начинания, за което сърдечно ѝ благодарим. А книгата ѝ "Ние с мама. Над 150 рецепти за деца от 6 до 24 месеца" можете да откриете във физически магазин ексклузивно само и единствено при нас.

прочети още

Проучване: Хартиените книги ангажират малките деца повече от таблета28 март 2023

Хартиените книги са доказано по-ангажиращи вниманието на малките деца в сравнение с електронните им копия на таблет или телефон. Въпреки бума в продажбата на електронни книги на международния пазар, когато говорим за деца е по-добре да посегнем към традиционния носител. Детските книги на хартия са златният стандарт за позитивна интеракция между родителите и техните деца.

прочети още

Четене за деца и бебета в Международния ден на детската книга27 март 2023

Тази неделя, на 2 април, по случай Международния ден на детската книга организираме не едно, а цели две събития: "Четене за бебета" от 11:00 часа, подходящо за деца от 10 месеца до 3 години и "Четене на приказки" от 12:00 часа за деца на възраст от 3 до 7 години.

прочети още

Часът на Земята - „Общ дом. Общо бъдеще“26 март 2023

Снощи, на 25-ти март, между 20:30 и 21:30 отбелязахме инициативата „Часът на Земята“, която се провежда всяка година в последната събота на месец март. Включихме се и ние като изключихме светлините в знак на солидарност с планетата. Фокусът на кампанията на Световния фонд за дивата природа в България тази година е възстановяването на естествения хабитат на популации, които са важни за цялата екосистема и затова е под надслов „Общ дом. Общо бъдеще“.

прочети още

Какво подарихме на „Зеления морски двор на Варна“?22 март 2023

В началото на месеца бяхме на гости в „Зеления морски двор на Варна“ и разбира се не отидохме с празни ръце. Какво и защо избрахме да подарим на децата, ще ви разкажем тук.

прочети още

Новите детски книги в къщичката ни библиотека са...21 март 2023

Тази неделя беше поредното четене в рамките на инициативата ни „Приказки под нашето дърво“, която осъществяваме напълно безплатно. След края на всяко четене, доволните слушатели имат възможност по желание да пуснат монетка в нашата емблематична къщичка-касичка, а със събраните средства добавяме съвременни детски книги в нашата къщичка-библиотека.

прочети още

Международен ден на детската книга 15 март 2023

На 2 април празнуваме международния ден на детската книга. Денят е избран през 1967 г. по инициативата на Международния съвет на книгите за младите хора (IBBY), защото на тази дата през 1805 г. е роден датският писател Ханс Кристиан Андерсен. Всяка година празникът се спонсорира от различна държава и през 2023 г. това е Гърция. Тук публикуваме наш превод от гръцки на прекрасното послание по повод празника на Вангелис Илиуполос: "Книга съм, прочети ме."

прочети още

Празникът на мама с "Къде е мама?" в "Зеленият морски двор на Варна"12 март 2023

По случай деня на Мама, заедно с инициативата ни “Приказки под нашето дърво”, гостувахме в Зеленият морски двор на Варна. Прочетохме една от любимите ни детски книжки на Джулия Доналдсън и Аксел Шефлър - “Къде е мама?”, а малчуганите получиха подарък от нашите симпатични мартенички-значки, които подготвихме специално за събитието.

прочети още

Кои играчки имат място в детската стая и кои е по-добре да избягваме (Интервю)3 март 2023

И ние като повечето родители срещаме проблеми с трупането на играчки, към които децата ни бързо губят интерес. В търсене на повече информация по темата, попаднахме на много интересно интервю с професор Андре Франк Цимпел - немски психолог и специалист по детско развитие. Отговорите на най-интересните въпроси преведохме и публикуваме тук.

прочети още

Баба Марта бързала..1 март 2023

Баба Марта бързала, мартенички вързала: морави, зелени, бели и червени. Честита Баба Марта, приятели! Днес посрещнахме празника на гости в Зеления морски двор на Варна, който се намира непосредтсвено до входа на Морската градина, в пространството на първия етаж на емблематичното за варненци "Морско казино".

прочети още

Топ 3 на най-продаваните книги от Джулия Доналдсън24 февруари 2023

Много пъти сме споделяли с нашите клиенти, че именно поредицата на Джулия Доналдсън и Аксел Шефлър е една от основните причини да отворим нашето магазинче за детски книжки и дървени играчки. У дома сме истински фенове на заглавията, които са и първият ни избор за подарък за рождени дни. Няма да учудим никого, че най-продаваните книги в нашето магазинче са и най-любимите ни. И въпреки че всички са ни такива, ако в домашната библиотека трябваше да запазя само три от тях, то със сигурност бих се спряла на следните...

прочети още

Голямото завръщане на класическите дървени играчки 23 февруари 2023

Все повече родители предпочитат класическите дървени играчки за своите деца. На какво се дължи това? Тук сме събрали седем причини, които обясняват този избор.

прочети още

"Опашати непознати" на гости в "Приказки под нашето дърво"19 февруари 2023

Специална изненада за всички почитатели на инициативата ни „Приказки под нашето дърво“ сме подготвили в навечерието на мартенските празници. В последната събота на февруари месец, за първи път при нас ще бъде прочетена приказка от български писател, носител на литературната награда „Бисерче вълшебно“ 2022 – "Опашати непознати".

прочети още

Благотворителна работилничка за меденки-валентинки (Видео)12 февруари 2023

Благодарим на всички участници в Sold out: Благотворителна работилничка за меденки-валентинки! Заедно успяхме да омесим, изрежем, изпечем и декорираме десетки меденки във формата на сърца и мечета! Къде отиват събраните средства, както и кадри от събитието, можете да видите тук!

прочети още

Местата за благотворителната ни работилничка за меденки-валентинки на 12.02.2023 свършиха2 февруари 2023

За по малко от 24 часа от обявяването на поредното ни благхотворително събитие със съдействието и подкрепата на нашите приятели от Социално предприятие "Пекарна Радост" свършиха. Благодарим Ви за подкрепата! Подробности за събитието тук!

прочети още

Как да си направим дракон? (Стъпка по стъпка)28 януари 2023

Мечтаете ли да си имате дракон? Ама истински! Огнедишащ? Е, в това кратко и много лесно ръководство ще ви покажем стъпка по стъпка как да си го направите. При това съвсем сами!

прочети още

Равносметка за 2022 година5 януари 2023

Да, все още не сме празнували нито цял, нито половин рожден ден, но и ние сме готови с новогодишната равносметка и по-важното - със списъка с нови мечти! Отворихме магазинчето ни за дървени играчки и детски книжки в центъра на град Варна преди по-малко от 5 месеца с идеята да се включим в каузата за насърчаване на детското четене и намаляването на пластмасовите играчки.

прочети още

Трийхаус се включва в конкурса "Да украсим Варна за Коледа"21 декември 2022

След усилена подготовка Трийхаус официално се включва в конкурса "Да украсим Варна за Коледа". Можете да ни подкрепите като гласувате за нас тук: https://shortly.bg/P0nol . Освен нашите пакостливи елфи Герда и Йонте, които са ни на гости в магазина до 25-ти декември, на място можете да се снимате и с нашия огромен лешникотрошач. Изработен специално за нас от подръчни материали, той всеки ден привлича деца и възрастни за снимки.

прочети още

Над 250 подаръка ще раздаде днес Св. Николай на...19 декември 2022

Днес над 250 подаръка, подготвени от Независима Доброволческа Мрежа “Mockingjay” Варна, ще бъдат раздадени от Св. Николай на децата, бягащи от войната в Украйна, които са настанени в близките бази около Варна и Рибарица.

прочети още

Коледни бисквити, ароматен чай и томбола с награда18 декември 2022

Нашата първа Благотворителна работилничка за коледни бисквитки съвместно със Социално предприятие - Пекарна "Радост" в Социалната чайна приключи! Скъпи гости ни бяха нашият лешникотрошач, елфите Йонте и Герда, и изненадааааа - "Феята от Захарницата" - Ванилия Величественова Всемогъщова!

прочети още

Благотворителна работилничка за коледни бисквитки (18.12. от 10:30) 7 декември 2022

Обичате ли бисквитки? Ние ги ОБОЖАВАМЕ, особено КОЛЕДНИТЕ! Затова изобщо не ни беше трудно да решим, нашето последно събитие за годината да е именно Благотворителна работилничка за коледни бисквитки. Тук на помощ ще се притекат нашите приятели от Социално предприятие - Пекарна "Радост", които ще осигурят всички необходими материали за месене, печене, рязане, декориране и разбира се обещават да споделят с нас тайната на вкусните меденки. Любезни домакини ще бъдат младежите от The Social Teahouse.

прочети още

Кула от монети за първите 10 книжки в нашата къщичка-библиотека5 декември 2022

Днес в магазинчето ни отново ме чакаха Йонте и Герда. През нощта извадили всички монетки от касичката ни къщичка и си направили висоооока кула. Е, не е по-висока от нашия приказен лешникотрошач (той достига невероятните 2 метра и 40 см), но е достатъчна за закупуването на първите 10 книжки за нашата къщичка-библиотека!

прочети още

Полярно „иглу“ за приказки се превърна в истинска атракция в центъра на Варна4 декември 2022

Поради големия интерес към нашите „Зимни приказки“ вчера (03.12.) и вече на всички известното ни неумение да отказваме, днес направихме не едно, а цели две извънредни четения на „Детето на Грузулака“. И понеже прогнозата за времето не обещаваше безоблачност, за първи път се събрахме с малчуганите в нашето чисто ново, уютно „иглу“.

прочети още

Розова коледна премяна, четене на зимни приказки и откриване на къщичката ни библиотека3 декември 2022

Ех, че много неща се случиха днес! За първи път показахме коледната ни премяна, по която работим от седмици. Вече на място пред или вътре в магазина (зависи от атмосферните условия) ще можете да се снимате с нашата ОГРОМНА собственоръчно направена лешникотрошачка. Количката, която сте виждали толкова много пъти пред магазина ни е преобразена в джинджифилова къщурка, където съвсем скоро ще приютим още коледни изненади....

прочети още

The Elf on the Shelf или кого заварихме днес в магазина1 декември 2022

Днес, на един от книжните ни рафтове, точно над пощенската ни кутия в магазина, виждаме тия двамата!!! Не се побрали в кутията. Оказа се, че си имаме специална пратка чааак от Северния полюс! Дядо Коледа е решил, да ни наблюдава по-добре, колко сме послушни с помощта на елфа Йонте и елфката Герда. Щели да стоят чак до 25-ти декември. Изглеждат ми големи беладжии, та ще ги видим какви ще ги вършат...

прочети още

В "Щедрия вторник" ЩЕДРО благодарим!29 ноември 2022

В "Щедрия вторник" ЩЕДРО благодарим за интереса към откриването на нашата "Къщичка-библиотека" и придружаващото го събитие - Четене на зимни приказки под нашето дърво! Местата за пореден път свършиха мигновено!

прочети още

Детска къщичка-библиотека отваря врати на ул. „Иван Вазов“ 2 28 ноември 2022

Щастливи сме да поканим всички деца от Варна и гости на града тази събота (3.12.) от 11:00 часа на тържествено откриване на нашата слънчева Къщичка-библиотека!

прочети още

Театър на сенките: "Много гладната гъсеница"26 ноември 2022

Този петък пред магазинчето ни на булевард "Княз Борис I" 21 за първи път представихме световния бестселър за деца и бебета от Ерик Карл - "Много гладната гъсеница". Своя дебют направихме и в изкуството на театъра на сенките. Деца и родители имаха възможността да се запознаят с историята на малката и много гладна гъсеничка, която в края ѝ се превръща в красива пеперуда.

прочети още

Черно-бял петък за най-малките любители на приказки във Варна20 ноември 2022

На 25-ти ноември от 11:00 часа за първи път в инициативата ни “Приказки под нашето дърво” ще представим световноизвестния бестселър за деца и бебета “Много гладната гъсеница”. Този път чрез театър на сенките.

прочети още

Денят на добротата с най-милия гигант в града14 ноември 2022

В световния ден на добротата (World Kindness Day) прочетохме “Най-елегантният гигант в града”. Автори на книгата са нашият любим тандем Джулия Доналдсън (текст) и Аксел Шефлър (илюстрации).

прочети още

Средствата от нашата "касичка-къщичка" отиват за...1 ноември 2022

Помните ли нашата къщичка-касичка? След всяко провеждане на Приказки и игри под нашето дърво, малчуганите пускаха в нея монетка по желание, а със събраните средства обещахме, че ще разширим кръга от инициативи.

прочети още

Деца и бебета слушаха "Страшни приказки" в неделя1 ноември 2022

Тази неделя пред магазинчето ни за детски книжки и дървени играчки в град Варна се проведе първият маратон със "Страшни приказки" за деца и бебета. Инициативата ни "Приказки и игри под нашето дърво" стартира точно преди месец и след поредица от успешни четения този уикенд за първи път организирахме и четене за бебета, както и четене в оригинал.

прочети още