• Начало /
  • Новини /
  • Разговор с Надежда Генчева, авторът на "Ние с мама. Над 150 рецепти за деца от 6 до 24 месеца"

Разговор с Надежда Генчева, авторът на "Ние с мама. Над 150 рецепти за деца от 6 до 24 месеца"

Разговор с Надежда Генчева, авторът на "Ние с мама. Над 150 рецепти за деца от 6 до 24 месеца"
31 март 2023

С Надя се запознахме преди няколко години на едно благотворително събитие, което организирахме в "Социалната чайна" и оттогава ни е подкрепяла във всички начинания, за което сърдечно ѝ благодарим. А книгата ѝ "Ние с мама. Над 150 рецепти за деца от 6 до 24 месеца" можете да откриете във физически магазин ексклузивно само и единствено при нас.

 

-     Надя, здравей! Няма да крия, че се познаваме от близо четири години, но би ли се представила с няколко думи пред нашите читатели?

 

Здравей! Казвам се Надежда Генчева - създател на блога “Ние с мама”, майка на любознателния Симеон (4.5г) и автор на книгата "Ние с мама. Над 150 рецепти за деца от 6 до 24 месеца". Тази пролет, освен хубаво време за разходки, нашето семейство очаква и появата на още едно момченце. 

 

-       Ще ни разкажеш ли малко повече за „Ние с мама“?

 

Стартирах “Ние с мама” през октомври 2019г. с основната цел да съм полезна на жените в майчинство, които имат желание сами да приготвят храна за децата си. С времето и растежа на Симеон, темите в блога се увеличиха и започнах да споделям повече моменти от нашето ежедневие. Така се роди и идеята за Facebook група, в която да публикувам идеи за занимания за бебета и деца

 

-       В групата „Ние с мама – игри за бебета и деца“ има близо 50 хиляди родители. Какво е общото между тях?

 

Създадох групата малко преди да ни “затворят” за първи път през март 2020г. Изключително щастлива съм, че с това мое действие успях да помогна на много родители да усетят, че не са сами в този труден период. Това, което събра първите 20 хиляди човека в рамките на малко повече от месец, бе именно желанието да се занимават пълноценно с детето си вкъщи. Един локдаун може да бъде ужасно депресиращ и натоварващ, но и чудесна възможност да отделиш качествено време на най-ценните за теб хора и да подобриш връзката си с детето. Вярвам, че това е и причината групата да продължава да расте и все повече родители разбират колко е важно да отглеждаме “офлайн” деца. Общото между членовете е, че всеки е дошъл, за да почерпи и сподели опит и идеи, воден от желанието си да е пълноценен родител или детски учител. Много от членуващите в групата са баби, дядовци, лели, по-големи сестри, които искат да са наясно с популярните за нашето време методи за ранно детско развитие.

 

-       В твоя блог споделяш безплатни ресурси за игра. Разкажи ни повече за това.

 

Започнах да създавам материали за игра и учене, които след това принтирам и използвам в заниманията със Симеон вкъщи. Имаше интерес към подобни ресурси от моите последователи и реших, че мога да съм им полезна като ги споделям безплатно. Съобразявам се с това, какво е интересно за Симеон, но смятам, че се приемат добре от всички деца на сходна възраст. Може би най-популярен е постерът с азбуката, който стои чудесно дори и като декорация в детската стая. 

 

-       Днес за съжаление все по-често чуваме израза „екранни деца“. Какво е отношението ти по темата?

 

Не съм специалист по ранно детско развитие, но това не ми пречи да виждам негативния ефект от екранните устройства върху децата. Все повече се говори за хиперактивни деца, които не могат да задържат вниманието си в училище, нямат никакви интереси извън екраните, изпитват апатия към околния свят. Всички сме чували за това колко са важни първите седем години от живота на един човек. А защо тогава в тези първи години заместваме желаното от децата социално взаимодействие със “студения” таблет? Искаме да свършим нещо сами и връчваме на детето форма на забавление, за която то не е готово. Не оставяме децата да бъдат деца - да бягат и викат около нас, за да изпуснат напрежението, да си построят кула от възглавници и завивки, да поскучаят и да заместят скуката, използвайки собственото си въображение. Смятам, че сред много от родителите съществува едно неразбиране на истинските нужди на детето и на детската игра. Ученето става именно чрез игра и социално взаимодействие. Нека не ги лишаваме от това. Изпуска се и друг важен момент - когато сме решили да дадем електронно устройство на детето, отговорността е наша, а не на детето. Родителят съм аз и аз трябва да го науча кога, колко, как се използва. Редно е да говорим постоянно какви са вредите, да даваме личен пример и да не очакваме едно дете само да се ограничава от пристрастяващите устройства (и храни (: ). Пълната забрана не е невъзможна, но е излишна. Лично мое мнение е, че напълно забраненото става още по-желано от децата. Редно е обаче да се съобразим с възрастта на детето, преди да предложим екранно време, или преди да надградим гледането на телевизия с използването на таблет/телефон. Трябва да си отговорим: Можем ли да изговорим с детето какви са ползите и вредите, можем ли да създадем безопасни условия за употреба, които не нарушават връзката родител-дете и не създават конфликт в семейството? Ако е твърде малко и подобна комуникация е невъзможна, нека отложим екраните. В случай, че детето ни не може да говори и/или чете, защо му е тогава личен мобилен телефон?! На 100% трябва да се съобразим с индивидуалното развитие на детето и отново подчертавам - редно е да сме добрия пример за здравословно използване на електронни устройства. 

 

Ще завърша с един цитат по темата, на който буквално преди часове попаднах в книгата “Правилата на бебешкия мозък” на Джон Медина:

“Интелигентността не израства от електронните схеми на студени, безжизнени машини, а в обятията на топли, изпълнени с обич, живи човешки същества.”

 

Приемете съветите ми като родител, леля <3, “мама блогър”, но и като човек, който макар да не се е изучил в областта на ранното детско развитие, чете много по този въпрос. По образование съм софтуерен инженер и магистър по бизнес администрация, имам 7 години опит в сферата на дигиталния маркетинг, сертифицирана съм в областта на сигурността в компютърните мрежи, а вече и в сферата на социалните мрежи (по-точно Facebook). Научила съм много както за ползите, така и за вредните ефекти на дигиталния свят. Четете, мислете и се подгответе да носите отговорността, с която не бива да натоварваме децата си. 

 

-       Кои са любимите детски книги на Симеон?

 

Книгите на Джулия Доналдсън са най-най-любими на Симеон - Зог, Грузулак, Болничното куче, Суперчервей, Кучето детектив, Патилата на метлата, Какво каза калинката. Фен е на книжки на всякаква тематика, но гореспоменатите са сред най-четените в домашната библиотека. Много обичаме Мария Донева, която така прекрасно е превела голяма част от книгите на Джулия Доналдсън. Имахме удоволствието да я срещнем във Варна миналото лято и да присъстваме на нейно четене.

 

-       Скоро „Ние с мама“ се увеличава. Знам, че четеш специализирана литература за родители. Можеш ли вече да препоръчаш заглавие при подготовката за появата на новото дете или да споделиш цитат, който ти е

харесал?

 

Миналата година в семейството ни се струпаха много преживявания, които задействаха желанието ми да се насоча по-сериозно към специализираната литература за родители. Съветвам ви да не правите като мен, а да четете преди нещата да се объркат, но пък в моя случай успях много силно да усетя ползите от подобни книги. Предоставям списък със заглавията, които ми помогнаха да възстановя връзката между мен и сина ми и ми дадоха множество идеи как да подходя в подготовката за появата на второ дете:

 

  • “Общуване без агресия: Наръчник по ненасилствена комуникация”, Маршал Розенберг
  • “Спокойни родители – щастливи деца”, д-р Лора Маркам
  • “Детето и ние”, Д-р Хаим Гинът, д-р Алис Гинът, д-р Х. Уолас Годард
  • “Твоето компетентно дете”, Йеспер Юл
  • “Това съм аз. А ти кой си?”, Йеспер Юл
  • “Децата, родителите, играта. Тайните на игровия подход”, Лорънс Коен
  • “Книгата, която искате родителите ви да бяха прочели”, Филипа Пери
  • “Братя и сестри без вражди”, Адел Фабер

 

Препоръчвам всичко от Алисън Шейфър и Йеспер Юл. Подобна литература може да помогне много, когато самите ние не сме отгледани в особено щастливо семейство и сме запомнили “грешни” техники от нашите родители. Много често се изисква да се научим да реагираме пред детето малко по-различно от досега, за да усетим положителен ефект. Не е лесно, но не е невъзможно! Нека не се укоряваме, че не успяваме да бъдем “перфектни” всеки път, но да се поощряваме за това, че опитваме да бъдем по-добри всеки ден.

 

-       Книгата „Ние с мама“ предизвика голям интерес. Да очакваме ли нещо ново от теб?

 

От много време работя върху нещо кулинарно, но постоянно изменям концепцията или пък го изоставям, защото дълго време приоритет ми е семейството. Обещала съм си през тази година да завърша проекта с нови и непубликувани рецепти. Ще разкрия пред вас и желанието ми, с появата на бебе номер две и предстоящото захранване, да започна работа върху обновяването на книгата "Ние с мама. Над 150 рецепти за деца от 6 до 24 месеца", за да издадем трети подобрен тираж през 2024 г. 

Деня на бащата с четене на приказки6 юни 2023

Тази събота (10 юни), без предварително записване и с вход свободен от 16:00 до 18:00 часа, ще гостуваме с инициативата “Приказки и игри под нашето дърво” във Военноморски музей-Варна. По случай Деня на бащата за първи път ще прочетем детската книжка на Джулия Доналдсън за най-умелия разказвач на истории в подводния свят - “Рибко”!

прочети още

Замък на приказките беше голямата ни изненада в Деня на детето!3 юни 2023

С голямо вълнение премина и Приказния маратон по случай първи юни и празника на децата. За първи път пред нашия магазин за дървени играчки и детски книжки в центъра на Варна се радвахме на чисто новия ни приказен замък.

прочети още

Приказен маратон за Деня на детето28 май 2023

Празничен маратон с четения на любими детски книжки от световноизвестния тандем Джулия Доналдсън и Аксел Шефлър сме подготвили по случай Деня на детето пред Трийхаус.

прочети още

Разговор с Таня Петкова, авторът на "Виждам те" и "Истории от космоса"27 май 2023

Тази седмица отбелязваме празника на българската азбука, просвета и култура на славянската книжовност с разговор от поредицата ни интервюта с автори на детски книги, които можете да закупите от нашето магазинче. Благодарим на Таня Петкова, че прие поканата ни за разговор в нашия блог. Приятно четене!

прочети още

Размяна на детски книжки, играчки и настолни игри15 май 2023

С наближаването на 1 юни обявяваме и една чудесна инициатива за размяна на детски книжки, играчки и настолни игри на Recycle Art Academy-Рециклиращо изкуство, чийто домакин ще бъдем ние. Размяната ще започне на 19 май и ще приключи на 1 юни, когато плануваме и приказен маратон с четения на любимите ни детски книжки. Размяната е част от поредица събития на Академията за рециклиращо изкуство с цел „НУЛЕВ ОТПАДЪК“.

прочети още

Наградените в националния конкурс „Бисерче вълшебно“ 15 май 2023

На 13 май фондация „Детски книги“ обяви победителите в тазгодишното издание на Национална награда „Бисерче вълшебно“ 2023. За единадесети път жури от деца на възраст от 3 до 16 години от цялата страна отличиха съвременни детски книги в няколко категории.

прочети още

Зог, Перла и Гадабут на гости в Парк-музей „Владислав Варненчик“14 май 2023

Тази събота (13 май) инициативата ни „Приказки и игри под нашето дърво“ гостува в Парк-музей „Владислав Варненчик“. Повод за поканата, която на драго сърце приехме, беше Европейската „Нощ на музеите“. Всички посетители на комплекса имаха възможността да разгледат безплатно и постоянната експозиция на музея, където единствено в България могат да се видят рицарски доспехи от епохата на кръстоносните походи, както и средновековно оръжие и снаряжения, открити на бойното поле.

прочети още

Феята от захарницата е най-новото заглавие в къщичката ни за книги9 май 2023

Любимата на всички съвременни деца Ванилия е най-новият обитател в нашата къщичка-библиотека пред магазина за дървени играчки и детски книжки Трийхаус в град Варна!

прочети още

Четене на приказки в Нощта на музеите и галериите 4 май 2023

Изключително се вълнуваме да споделим, че на 13 май (събота), без предварително записване и с вход свободен от 18:00 до 20:00 часа, инициативата "Приказки и игри под нашето дърво" се включва в "Нощта на музеите и галериите" с гостуване в Парк-музей "Владислав Варненчик".

прочети още

Дървени играчки за деца - топ 5 идеи за подаръци за първи рожден ден30 април 2023

През последните години дървените играчки преживяват нещо като малък ренесанс и все повече родители ги предпочитат в избора си за своите деца. Ако скоро вашето дете празнува първата си обиколка около слънцето или сте канени на първи рожден ден, тук сме подготвили кратък списък с интересни предложения.

прочети още

Разговор с Елена Владова, авторът на "Водното конче и гривната"24 април 2023

На 23 април отбелязваме Световния ден на книгата и авторското право с най-новото интервю в поредицата ни разговори с автори на детски книги, които можете да откриете в нашето магазинче в центъра на Варна. Благодарим на Елена Владова, че прие поканата да си поговорим в нашето онлайн пространство. Приятно четене!

прочети още

Светла сряда в "Зеленият морски двор на Варна"21 април 2023

С четене за най-малките любители на детски книжки отбелязохме Светлата сряда в „Зеленият морски двор на Варна“ – пространството за свободна игра за деца и бебета по примера на Франсоаз Долто и по инициативата на варненския педиатър д-р Екатерина Вълчева в партньорство на Медицинския университет в града.

прочети още

Разговор със Събина Георгиева, авторът на "Опашати непознати"15 април 2023

Преди по-малко от два месеца с много усмивки, слънце и истинско пролетно настроение премина първото ни представяне на български писател на детски книги в инициативата ни "Приказки под нашето дърво"! След прочитането на историята за петте кучета Джина, Марли, Тото, Титан и Лайка, малките слушатели имаха възможност да получат автограф от авторката на "Опашати непознати". Сърдечно благодарим на Събина Георгиева, че отново прие да ни гостува - този път в онлайн пространството на нашия блог.

прочети още

"Кучето детектив", "Болничното куче", "Зог и летящите лекари" сред новите обитатели на къщичката ни за книги10 април 2023

Днес изпразваме къщичката ни касичка от събраните от Вас монетки и ги превръщаме в книжки за къщичката ни библиотека. А ето и новите ѝ обитатели:

прочети още

Детско дървено влакче – класически подарък за деца на 1 година3 април 2023

Често в нашия магазин за дървени играчки в град Варна имаме запитване за подходящ подарък за първи рожден ден. Опитът ни показва, че класическото дървено влакче за деца си остава сред най-избираните артикули. Тук ще ви представим няколко изключително красиви модела, подходящи както за момичета, така и за момчета, които можете да разгледате на място в магазина ни или онлайн.

прочети още

2 април - празнуваме Деня на детската книга 2 април 2023

Днес, на 2 април, празнуваме Международния ден на детската книга заедно с много деца и бебета! Интересът към бебешкото четене беше много голям и отново не успяхме да откажем на нито едно дете. Затова организирахме цели 5 четения на “Писана се учи да готви” и “Кучето детектив” от Джулия Доналдсън.

прочети още

Проучване: Хартиените книги ангажират малките деца повече от таблета28 март 2023

Хартиените книги са доказано по-ангажиращи вниманието на малките деца в сравнение с електронните им копия на таблет или телефон. Въпреки бума в продажбата на електронни книги на международния пазар, когато говорим за деца е по-добре да посегнем към традиционния носител. Детските книги на хартия са златният стандарт за позитивна интеракция между родителите и техните деца.

прочети още

Четене за деца и бебета в Международния ден на детската книга27 март 2023

Тази неделя, на 2 април, по случай Международния ден на детската книга организираме не едно, а цели две събития: "Четене за бебета" от 11:00 часа, подходящо за деца от 10 месеца до 3 години и "Четене на приказки" от 12:00 часа за деца на възраст от 3 до 7 години.

прочети още

Часът на Земята - „Общ дом. Общо бъдеще“26 март 2023

Снощи, на 25-ти март, между 20:30 и 21:30 отбелязахме инициативата „Часът на Земята“, която се провежда всяка година в последната събота на месец март. Включихме се и ние като изключихме светлините в знак на солидарност с планетата. Фокусът на кампанията на Световния фонд за дивата природа в България тази година е възстановяването на естествения хабитат на популации, които са важни за цялата екосистема и затова е под надслов „Общ дом. Общо бъдеще“.

прочети още

Какво подарихме на „Зеления морски двор на Варна“?22 март 2023

В началото на месеца бяхме на гости в „Зеления морски двор на Варна“ и разбира се не отидохме с празни ръце. Какво и защо избрахме да подарим на децата, ще ви разкажем тук.

прочети още

Новите детски книги в къщичката ни библиотека са...21 март 2023

Тази неделя беше поредното четене в рамките на инициативата ни „Приказки под нашето дърво“, която осъществяваме напълно безплатно. След края на всяко четене, доволните слушатели имат възможност по желание да пуснат монетка в нашата емблематична къщичка-касичка, а със събраните средства добавяме съвременни детски книги в нашата къщичка-библиотека.

прочети още

Международен ден на детската книга 15 март 2023

На 2 април празнуваме международния ден на детската книга. Денят е избран през 1967 г. по инициативата на Международния съвет на книгите за младите хора (IBBY), защото на тази дата през 1805 г. е роден датският писател Ханс Кристиан Андерсен. Всяка година празникът се спонсорира от различна държава и през 2023 г. това е Гърция. Тук публикуваме наш превод от гръцки на прекрасното послание по повод празника на Вангелис Илиуполос: "Книга съм, прочети ме."

прочети още

Празникът на мама с "Къде е мама?" в "Зеленият морски двор на Варна"12 март 2023

По случай деня на Мама, заедно с инициативата ни “Приказки под нашето дърво”, гостувахме в Зеленият морски двор на Варна. Прочетохме една от любимите ни детски книжки на Джулия Доналдсън и Аксел Шефлър - “Къде е мама?”, а малчуганите получиха подарък от нашите симпатични мартенички-значки, които подготвихме специално за събитието.

прочети още

Кои играчки имат място в детската стая и кои е по-добре да избягваме (Интервю)3 март 2023

И ние като повечето родители срещаме проблеми с трупането на играчки, към които децата ни бързо губят интерес. В търсене на повече информация по темата, попаднахме на много интересно интервю с професор Андре Франк Цимпел - немски психолог и специалист по детско развитие. Отговорите на най-интересните въпроси преведохме и публикуваме тук.

прочети още

Баба Марта бързала..1 март 2023

Баба Марта бързала, мартенички вързала: морави, зелени, бели и червени. Честита Баба Марта, приятели! Днес посрещнахме празника на гости в Зеления морски двор на Варна, който се намира непосредтсвено до входа на Морската градина, в пространството на първия етаж на емблематичното за варненци "Морско казино".

прочети още

Топ 3 на най-продаваните книги от Джулия Доналдсън24 февруари 2023

Много пъти сме споделяли с нашите клиенти, че именно поредицата на Джулия Доналдсън и Аксел Шефлър е една от основните причини да отворим нашето магазинче за детски книжки и дървени играчки. У дома сме истински фенове на заглавията, които са и първият ни избор за подарък за рождени дни. Няма да учудим никого, че най-продаваните книги в нашето магазинче са и най-любимите ни. И въпреки че всички са ни такива, ако в домашната библиотека трябваше да запазя само три от тях, то със сигурност бих се спряла на следните...

прочети още

Голямото завръщане на класическите дървени играчки 23 февруари 2023

Все повече родители предпочитат класическите дървени играчки за своите деца. На какво се дължи това? Тук сме събрали седем причини, които обясняват този избор.

прочети още

"Опашати непознати" на гости в "Приказки под нашето дърво"19 февруари 2023

Специална изненада за всички почитатели на инициативата ни „Приказки под нашето дърво“ сме подготвили в навечерието на мартенските празници. В последната събота на февруари месец, за първи път при нас ще бъде прочетена приказка от български писател, носител на литературната награда „Бисерче вълшебно“ 2022 – "Опашати непознати".

прочети още

Благотворителна работилничка за меденки-валентинки (Видео)12 февруари 2023

Благодарим на всички участници в Sold out: Благотворителна работилничка за меденки-валентинки! Заедно успяхме да омесим, изрежем, изпечем и декорираме десетки меденки във формата на сърца и мечета! Къде отиват събраните средства, както и кадри от събитието, можете да видите тук!

прочети още

Местата за благотворителната ни работилничка за меденки-валентинки на 12.02.2023 свършиха2 февруари 2023

За по малко от 24 часа от обявяването на поредното ни благхотворително събитие със съдействието и подкрепата на нашите приятели от Социално предприятие "Пекарна Радост" свършиха. Благодарим Ви за подкрепата! Подробности за събитието тук!

прочети още

Как да си направим дракон? (Стъпка по стъпка)28 януари 2023

Мечтаете ли да си имате дракон? Ама истински! Огнедишащ? Е, в това кратко и много лесно ръководство ще ви покажем стъпка по стъпка как да си го направите. При това съвсем сами!

прочети още

Равносметка за 2022 година5 януари 2023

Да, все още не сме празнували нито цял, нито половин рожден ден, но и ние сме готови с новогодишната равносметка и по-важното - със списъка с нови мечти! Отворихме магазинчето ни за дървени играчки и детски книжки в центъра на град Варна преди по-малко от 5 месеца с идеята да се включим в каузата за насърчаване на детското четене и намаляването на пластмасовите играчки.

прочети още

Трийхаус се включва в конкурса "Да украсим Варна за Коледа"21 декември 2022

След усилена подготовка Трийхаус официално се включва в конкурса "Да украсим Варна за Коледа". Можете да ни подкрепите като гласувате за нас тук: https://shortly.bg/P0nol . Освен нашите пакостливи елфи Герда и Йонте, които са ни на гости в магазина до 25-ти декември, на място можете да се снимате и с нашия огромен лешникотрошач. Изработен специално за нас от подръчни материали, той всеки ден привлича деца и възрастни за снимки.

прочети още

Над 250 подаръка ще раздаде днес Св. Николай на...19 декември 2022

Днес над 250 подаръка, подготвени от Независима Доброволческа Мрежа “Mockingjay” Варна, ще бъдат раздадени от Св. Николай на децата, бягащи от войната в Украйна, които са настанени в близките бази около Варна и Рибарица.

прочети още

Коледни бисквити, ароматен чай и томбола с награда18 декември 2022

Нашата първа Благотворителна работилничка за коледни бисквитки съвместно със Социално предприятие - Пекарна "Радост" в Социалната чайна приключи! Скъпи гости ни бяха нашият лешникотрошач, елфите Йонте и Герда, и изненадааааа - "Феята от Захарницата" - Ванилия Величественова Всемогъщова!

прочети още

Благотворителна работилничка за коледни бисквитки (18.12. от 10:30) 7 декември 2022

Обичате ли бисквитки? Ние ги ОБОЖАВАМЕ, особено КОЛЕДНИТЕ! Затова изобщо не ни беше трудно да решим, нашето последно събитие за годината да е именно Благотворителна работилничка за коледни бисквитки. Тук на помощ ще се притекат нашите приятели от Социално предприятие - Пекарна "Радост", които ще осигурят всички необходими материали за месене, печене, рязане, декориране и разбира се обещават да споделят с нас тайната на вкусните меденки. Любезни домакини ще бъдат младежите от The Social Teahouse.

прочети още

Кула от монети за първите 10 книжки в нашата къщичка-библиотека5 декември 2022

Днес в магазинчето ни отново ме чакаха Йонте и Герда. През нощта извадили всички монетки от касичката ни къщичка и си направили висоооока кула. Е, не е по-висока от нашия приказен лешникотрошач (той достига невероятните 2 метра и 40 см), но е достатъчна за закупуването на първите 10 книжки за нашата къщичка-библиотека!

прочети още

Полярно „иглу“ за приказки се превърна в истинска атракция в центъра на Варна4 декември 2022

Поради големия интерес към нашите „Зимни приказки“ вчера (03.12.) и вече на всички известното ни неумение да отказваме, днес направихме не едно, а цели две извънредни четения на „Детето на Грузулака“. И понеже прогнозата за времето не обещаваше безоблачност, за първи път се събрахме с малчуганите в нашето чисто ново, уютно „иглу“.

прочети още

Розова коледна премяна, четене на зимни приказки и откриване на къщичката ни библиотека3 декември 2022

Ех, че много неща се случиха днес! За първи път показахме коледната ни премяна, по която работим от седмици. Вече на място пред или вътре в магазина (зависи от атмосферните условия) ще можете да се снимате с нашата ОГРОМНА собственоръчно направена лешникотрошачка. Количката, която сте виждали толкова много пъти пред магазина ни е преобразена в джинджифилова къщурка, където съвсем скоро ще приютим още коледни изненади....

прочети още

The Elf on the Shelf или кого заварихме днес в магазина1 декември 2022

Днес, на един от книжните ни рафтове, точно над пощенската ни кутия в магазина, виждаме тия двамата!!! Не се побрали в кутията. Оказа се, че си имаме специална пратка чааак от Северния полюс! Дядо Коледа е решил, да ни наблюдава по-добре, колко сме послушни с помощта на елфа Йонте и елфката Герда. Щели да стоят чак до 25-ти декември. Изглеждат ми големи беладжии, та ще ги видим какви ще ги вършат...

прочети още

В "Щедрия вторник" ЩЕДРО благодарим!29 ноември 2022

В "Щедрия вторник" ЩЕДРО благодарим за интереса към откриването на нашата "Къщичка-библиотека" и придружаващото го събитие - Четене на зимни приказки под нашето дърво! Местата за пореден път свършиха мигновено!

прочети още

Детска къщичка-библиотека отваря врати на ул. „Иван Вазов“ 2 28 ноември 2022

Щастливи сме да поканим всички деца от Варна и гости на града тази събота (3.12.) от 11:00 часа на тържествено откриване на нашата слънчева Къщичка-библиотека!

прочети още

Театър на сенките: "Много гладната гъсеница"26 ноември 2022

Този петък пред магазинчето ни на булевард "Княз Борис I" 21 за първи път представихме световния бестселър за деца и бебета от Ерик Карл - "Много гладната гъсеница". Своя дебют направихме и в изкуството на театъра на сенките. Деца и родители имаха възможността да се запознаят с историята на малката и много гладна гъсеничка, която в края ѝ се превръща в красива пеперуда.

прочети още

Черно-бял петък за най-малките любители на приказки във Варна20 ноември 2022

На 25-ти ноември от 11:00 часа за първи път в инициативата ни “Приказки под нашето дърво” ще представим световноизвестния бестселър за деца и бебета “Много гладната гъсеница”. Този път чрез театър на сенките.

прочети още

Денят на добротата с най-милия гигант в града14 ноември 2022

В световния ден на добротата (World Kindness Day) прочетохме “Най-елегантният гигант в града”. Автори на книгата са нашият любим тандем Джулия Доналдсън (текст) и Аксел Шефлър (илюстрации).

прочети още

Средствата от нашата "касичка-къщичка" отиват за...1 ноември 2022

Помните ли нашата къщичка-касичка? След всяко провеждане на Приказки и игри под нашето дърво, малчуганите пускаха в нея монетка по желание, а със събраните средства обещахме, че ще разширим кръга от инициативи.

прочети още

Деца и бебета слушаха "Страшни приказки" в неделя1 ноември 2022

Тази неделя пред магазинчето ни за детски книжки и дървени играчки в град Варна се проведе първият маратон със "Страшни приказки" за деца и бебета. Инициативата ни "Приказки и игри под нашето дърво" стартира точно преди месец и след поредица от успешни четения този уикенд за първи път организирахме и четене за бебета, както и четене в оригинал.

прочети още