Марки +
Пол +
Възраст +
Цена

Ролеви игри

Ролеви игри при децата – ето как да развиете въобръжението на Вашето дете

 

Много често децата започват съвсем сами да си измислят ролеви игри. Колкото по-големи стават, толкова по детайлни и креативни са игрите им. Освен забавление и занимание, игрите подпомагат развитието на децата.

 

Защо ролевите игри са толкова важни за развитието на детето?

 

Със сигурност сте забелязали, че малките деца развиват много опростени идеии и истории, в които основна роля обичайно имат две действащи лица (например мама Меца и нейното мече). Най-късно със започването на четвъртата година, когато всички деца вече са се научили да говорят правилно, започват да измислят и по-сложни сюжетно ролеви игри. Тогава именно те се научават да разграничават случващото се в реалността от ролевата игра. Сред любимите ролеви игри за деца на 4 години е играта на магазин. При нас можете да откриете интересни дървени играчки за този сюжет като детски кантар, касов апарат и дори дървена пазарска количка

 

В начална училищна възраст към фиктивната ролева игра може да се добави и театралната игра. Под ръководството и обучението на опитни учители децата са способни да разработят собствени сценични изяви пред публика.

За детското развитие ролевите игри са от особено значение поради следните причини:

  • Децата започват да се „вписват“ в света на възрастните. Те разиграват реални ситуации от ежедневните случкии усвояват по този начин различни компетенции, които ще са важни за по-късния етап от живота им като възрастни. По този начин децата първо научават да определят своите позиции, задачи и роли в по-нататъшния си живот и да ги разиграват под формата на игра.
  • В играта децата се учат да влизат в ролята на други хора или животни. Дали майки, бащи, кучета, ветеринарен лекар или пожарникар, от различните гледни точки се развиват важни социални умения, с които да видят света с други очи.
  • Децата придобавиват в ролевите игри важни социални компетенции: учат се да се да постигат споразумения, да си разпределят справедливо роли и честно да разрешават конфликти.
  • Чрез ролевите игри децата се научават на правила. Те осъзнават правилата на играта и ги спазват, дори и да отказват да спазват правила в ежедневието. Това зависи от съответната роля, с която децата се идентифицират към дадения момент.
  • Ролевата игра помага на децата да превъзмогват страховете си и смислено да преработват случилото се през деня. Също така съвместната игра дава възможност на детето да преживее своите вътрешни конфликти като например преработи това, което у дома се приема като нежелано поведение.
  • И не на последно място ролевите игри подобрява речевите и комуникативните умения на децата.

 

Тези предимства имат ролевите игри за по-късното развитие на децата

 

Креативност

 

Деца, които играят ролеви игри с други деца на същата възраст, развиват важни компетенции за по-късния етап от живота им като възрастни. В ролевите игри те тестват идеите си и измислят нови и нови вариантри на игра. Този аспект влияе на креативността. Качество, което е от решаващо значение. Възрастните се нуждаят от това качество, както за личния така и за професионалния си живот.

 

Социално поведение и емпатия 

 

Друга важна компетенция, която се усвоява чрез ролевата игра е социалното поведение и тясно свързаната с него емоционална емпатия. В ролевата игра децата научават да приемат идеите на другите и се вживяват в ролята на другия. Това умение е важно за живота на възрастния, за да е толерантен към чуждите гледни точки и да може да контактува с различни характери и в професията си.  

 

Самосъзнание 

 

Освен че са забавни и активират въобръжението на децата, ролевите игри подсилват и тяхното самосъзнание. Особено двегодишните и тригодишните, но и за децата в предучилищна възраст изграждането на здравословно самочувствие е от решаващо значение за живота им като възрастни. Със създадените от самите тях преживявания по време на ролева игра, те са в състояние да се справят по-добре с поражения и неуспехи. По този начин се учат да се справят по-лесно с малките загуби или спорове, без да пострада самочувствието им като възрастни.

 

Как да насърчим активно ролевите игри при подрастващите?

 

Съвет: Първата стъпка се състои в това ролевата игра да се изгради автентично. Това се получава с подходящите материали (реквизит, костюми, играчки), с помощта, на които децата да успеят да се потопят в играта и да дадат воля на своето въображение. Разбира се, списъкът с реквизит не е необходимо да е пълен. У дома или сред природата винаги в употреба могат да влязат предмети от бита или ресурси от околната среда, които повече от успешно заменят играчките и допълнително развиват въображението. Така една най-обикновена пръчка ("Съчко") се превръща в рицарски меч, бумеранг, въдица, средство за писане и още много вариации за игри.

Съвет: Оставете режисурата на играта на своето дете. В случай че вие участвате, попитайте го каква роля да изпълните вие.

 

Идеи за ролеви игри за най-малките деца

 

Ролевите игри започват при деца между две и три годишна възраст. При тях, разбира се, не е необходимо играта да е прекалено сложна. В началото темите се въртят около приближените хора от семейния и приятелски кръг. За тази възраст се препоръчва ролева игра на „майка, баща, дете“ или прости сцени между хора и животни. В началото децата разбираемо разиграват сцени от бита като готвене и хранене, затова и в днешно време почти във всяка детска стая намират място детски дървени кухни, зеленчуци и плодове за рязане, кафемашини, чаени сервизи и други.

Добър пример за такава игра с хора и животни е сценарият с пожарникаря, който спасява семейството или животните от горяща къща. Повечето момичета на тази възраст предпочитат ролеви игри, в които са принцеси или ветеринарни лекари, които преглеждат болни животни. Тук бихме ви препоръчали и една от любимите ни детски книжки от Джулия Доналдсън по темата „ Зог и летящите лекари“, в която принцесата не иска да е принцеса, а с помощта на рицаря и дракона Зог се грижат за хора и животни в беда.  

 

 

 

 

 

 

 

 

Филтри
Цена